Alles over yoga

 
Home Favorieten Contact
        

Muladhara, het wortelchakra
Het eerste chakra heet basis- of wortelchakra. De naam zegt het al: het wortelchakra geeft ons een basis en fundament en zorgt ervoor dat we stevig met de voeten op de aarde blijven staan. Dit chakra helpt je gronden. Het eerste chakra is verbonden met de aarde en het getal is vier, want er zijn op aarde vier elementen en vier windrichtingen.

Het wortelchakra heeft te maken met het veilig voelen en het accepteren van jezelf. De affirmatie is: Ik mag er zijn; Ik breng mijn leven in balans door van mezelf te houden.

Het wortelchakra helpt ons op aarde te overleven. Als er gevaar dreigt, zorgt het ervoor dat ons lichaam in staat van alertheid komt. Adrenaline maakt ons klaar voor de noodsituatie. Onze longen worden groter en ons hart gaat sneller kloppen. Als dit chakra onderontwikkeld is, ben je te weinig gegrond. Een goede oefening is ritmisch lopen (een twee drie vier, in de maat). Tellend lopen naar de bushalte of de bakker. Echt, het werkt.

Chakra's hebben hun plussen en minnen. De drang tot overleven uitte zich in de oermens in het zoveel eten als mogelijk was. Je wist tenslotte nooit wanneer de volgende maaltijd was. Dat weten we nu wel, maar de drang tot volproppen is enorm als je eerste chakra niet lekker zit. Een niet goed functionerende eerste chakra herken je ook aan een overdreven hang naar materiƫle zekerheid. Met pensioenfondsen, genoeg reserves op de spaarbank is niks mis, maar je kunt ook zoveel bezig zijn met de zorgen om de dag van morgen dat je vergeet vandaag te leven.

Sanskriet benaming:
muladhara

Vertaling:
wortel

Nederlandse benaming:
sacraalchakra

Locatie:
stuitje

Aantal lotusbladen:
4

Kleur:
rood

Gebied van werking:
overleving, zelfbehoud

Werkwoord:
zijn, gronden

Bij goede werking:
geworteld in hier en nu, zekerheid

Bij slechte werking:
angst, gebrek aan discipline

Element:
aarde

Ontwikkelingsfase:
0-7 jaar

Fysieke functie:
darmstelsel, benen en voeten

Zintuig:
reuk

Klieren:
geslachtsklieren, bijnieren

Archetype:
Moeder Aarde, Shakti

 Copyright - Privacybeleid