Alles over yoga

 
Home Favorieten Contact
        


Svadhishthana: het sacraalchakra
De chakra's zijn afwisselend actief (gevend, positief, mannelijk) en receptief (ontvangend, negatief, vrouwelijk). Bij het eerste chakra zijn we actief bezig met ons leven en zelfbehoud, bij het tweede chakra laten we ook de omgeving toe. De ander komt in zicht en we stellen ons open voor contact. Onze wereld breidt zich uit. Het getal is zes: onder en boven komen bij de vier windrichtingen.

Het tweede chakra is het sacraal- of sekschakra. We verlaten de zekerheid en geborgenheid van het puur aardse bestaan en geven ons letterlijk en figuurlijk bloot om op intieme manier in contact te komen met de ander. Ook innerlijk kunnen we ons kwetsbaarder opstellen in onze groei naar een evenwichtiger en lichter bestaan. Dit doen we door onze schaduwkant recht in de ogen te kijken in plaats van struisvogel te spelen en alles weg te stoppen in ons onderbewuste.

Het element van het sacraalchakra is water (het gebied van onze emoties), verbonden met de Maan, de veranderlijke drievoudige Godin. Beweging, verandering en emotie. het recht om te voelen zijn de woorden die bij dit chakra horen. Een affirmatie voor dit chakra is: Ik laat het verleden los en accepteer het heden.

Als dit chakra niet goed ontwikkeld is, zit je niet lekker in je vel omdat je je gevoelens niet (voldoende) toelaat. Dan is lekker swingen en vrij dansen een goede (en leuke) oefening voor je. Werk vooral met je heupen.

Met teveel gevoel kom je ook niet verder. Dan ben je binnen de kortste keren van de toppen van vreugde in de dalen van verdriet of huil je krokodillentranen van vals of goedkoop sentiment. Leuk om te weten: in India kennen ze deze uitdrukking ook, maar is de krokodil ook symbool van seksualiteit.

Sanskriet benaming:
svadhishthana

Vertaling:
zoetheid

Nederlandse benaming:
sacraalchakra

Locatie:
net boven het heiligbeen

Aantal lotusbladen:
6

Kleur:
oranje

Gebied van werking:
seksualiteit en voortplanting

Werkwoord:
voelen

Bij goede werking:
levensvreugde, verbondenheid

Bij slechte werking:
impotentie, angst voor genieten

Element:
water

Ontwikkelingsfase:
basisschool

Fysieke functie:
geslachtsorganen

Zintuig:
smaak

Klieren:
geslachtsklieren

Archetype:
Eros

 Copyright - Privacybeleid