Alles over yoga

 
Home Favorieten Contact
        


Manipura: zonnevlechtchakra
Na zelfbehoud (eerste chakra) en de omgeving (tweede chakra) komen we toe aan onszelf. Manipura betekent flonkerend. Met het zonnevlechtchakra kunnen we schitteren als de koperen ploert aan de hemel, want in het derde chakra staat het ego centraal. Alles draait om zaken als macht en wilskracht en zelfvertrouwen. De kleur is natuurlijk geel en het element vuur.

Het derde chakra is onze energiecentrale. Geest (Shiva) en materie (Shakti), hemel en aarde komen in dit chakra samen om vorm te geven aan onze ideeën. Het ego ligt niet zo goed in de spiritualiteit, maar we hebben het echt nodig, want anders komt er van onze plannen niets terecht.

Als je een slecht ontwikkelde zonnevlecht hebt, sla je geen deuk in een pakje boter. De schaduwkant van een overontwikkeld chakra heb je natuurlijk al zelf bedacht. Als je teveel in je ego zit liggen verwaandheid en arrogantie op de loer of word je zo’n wals die gevoelloos over iedereen heen dendert om je plannen koste wat kost uit te voeren. Je kunt bij dit chakra ook denken aan de puberteit waarin jongeren zichzelf en hun eigen persoonlijkheid leren kennen en experimenteren met hun macht.

Mooi en evenwichtig ontwikkeld, zorgen de tien lotusblaadjes van dit chakra ervoor dat je zelfvertrouwen en gevoel voor eigenwaarde hebt. Je hebt, net als iedereen, het recht om jezelf te zijn en hoeft je nergens voor te schamen. Omdat de ander dat ook heeft en je de ander ook ruimte moet gunnen, is er geen sprake meer van pushy gedrag en gebruik je het vuur van de zon, in plaats van dat het jou verteert. Vuur is niet alleen het element dat verteert, het is ook reinigend, want het brandt alles weg wat overbodig is.

Sanskriet benaming:
manipura

Vertaling:
flonkerend

Nederlandse benaming:
zonnevlechtchakra

Locatie:
iets boven de navel

Aantal lotusbladen:
10

Kleur:
geel

Gebied van werking:
wilskracht, macht, het ego

Werkwoord:
doen

Bij goede werking:
kracht, zelfvertrouwen

Bij slechte werking:
schaamte, weinig gevoel van eigenwaarde

Element:
vuur

Ontwikkelingsfase:
pubertijd

Fysieke functie:
maag, lever, galblaas, spier- en zenuwstelsel

Zintuig:
gezichtsvermogen

Klieren:
zonnevlecht, maag

Archetype:
krijger

 Copyright - Privacybeleid