Alles over yoga

 
Home Favorieten Contact
        


Chakra's - Anahata: hartchakra
Alle chakra's zijn prachtig als ze opengaan in zuiverheid, maar het hartchakra is als middelste chakra prachtig prachtig. Hier is alles in balans. Je ziet het aan het symbool van dit chakra, de zespuntige ster. Een driehoek wijst naar boven, de tweede naar beneden. Aarde zoekt hemel, hemel zoekt aarde. Samen vinden ze elkaar in liefde.

Het getal is 12, een verdubbeling van het tweede chakra. Dat heeft ook met liefde te maken, maar is meer aards gericht op seks en voortplanting. Niet dat het hartchakra tegen seks is, maar er is meer onder de zon, ook als de onvoorwaardelijke liefde nog ver weg is. De kleur is groen als de prille lente: liefde is groeikracht.

Liefde, zegt Deepak Chopra, is het begin van de reis, het einde van de reis en het doel van de reis. Wie dit chakra goed ontwikkelt en opent, leeft vanuit een hogere liefde, vanuit mededogen en vergeven. Vergeet daarbij niet van jezelf te houden. Dat is vaak het moeilijkste, maar het is wel het begin van alles.

Wie vanuit het hart leeft, heeft vertrouwen en kan leven als de lelies in het veld en de vogels in de lucht in de gelijkmoedigheid van de wijze. Kwaadaardige gevoelens, angst, agressie en haat zijn tekenen dat je nog een heel stuk af te leggen hebt. Je hart als spiegel van je ziel laat zien dat de onderste chakra's nog niet zover zijn en je afleiden van het pad van liefde. Werk aan de winkel dus. Verklaar je hart verboden terrein voor boze opwellingen en ga mediteren of pak eens een spiritueel boek.

Sanskriet benaming:
anahata

Vertaling:
zonbestreden

Nederlandse benaming:
hartchakra

Locatie:
hart

Aantal lotusbladen:
12

Kleur:
groen

Gebied van werking:
liefde, relaties

Werkwoord:
liefhebben

Bij goede werking:
afstemming

Bij slechte werking:
niet invoelend, verlegen

Element:
lucht

Ontwikkelingsfase:
volwassenheid

Fysieke functie:
hart, longen, bloed

Zintuig:
tast

Klieren:
thymus (zwezerik)

Archetype:
Venus, Christus

 Copyright - Privacybeleid