Alles over yoga

 
Home Favorieten Contact
        

Chakra's - Vishuddi: het keelchakra
De nek verbindt het lichaam met het hoofd. Het keelchakra is de verbinding tussen de drie lagere chakra's en het hartchakra met de twee hogere chakra's. De liefde van het hartchakra is prachtig, maar waar zijn we als we het niet kunnen uiten? Communiceren, uiting geven aan, dat is het terrein van dit chakra.

De zonnevlecht liet ons bewust zijn van ons eigen persoon, het keelchakra brengt dit op een hoger plan en spoort ons aan er wat moois van te maken. Dit is het chakra van creativiteit en kunstzinnigheid. Niet het geel van de zon domineert, maar het heldere blauw van de stralende hemel.

In het element ether komen de vier 'aardse' elementen samen in een volmaakte balans. Vier maal vier is zestien, het getal van dit chakra. De balans wordt verstoord als aarde, water, vuur en lucht – de onderste vier chakra’s – niet in balans zijn. Dan uit je je onzeker of sentimenteel of geef je je over aan roddel, achterklap en kwaadsprekerij.

Als de hogere chakra's niet goed ontwikkeld zijn, zit je 'in je kop'. Je praat rationeel, maar zonder gevoel. Da’s niet zo verstandig als het soms lijkt. Teveel van dit chakra maakt je een drukke prater, waar omstanders alleen maar de blik op oneindig kunnen zetten omdat je je niet afstemt op hen. Het keelchakra gedeit op vrolijkheid: je opent het met mantrazingen, dansen en andere creatieve manieren om je spiritueel te uiten. Of zet eens wat mooie Gregoriaanse muziek op.

Sanskriet benaming:
vishuddi

Vertaling:
zuiverheid

Nederlandse benaming:
keelchakra

Locatie:
keel

Aantal lotusbladen:
16

Kleur:
blauw

Gebied van werking:
communicatie

Werkwoord:
communiceren

Bij goede werking:
samenwerking tussen denken en voelen

Bij slechte werking:
moeite met uiten, spreekangst

Element:
ether

Ontwikkelingsfase:
vanaf 40 jaar

Fysieke functie:
ademhaling, oren, spijsvertering

Zintuig:
gehoor

Klieren:
(bij-)schildklieren

Archetype:
Hermes-Mercurius

 Copyright - Privacybeleid