Alles over yoga

 
Home Favorieten Contact
        


Chakra's - Ajna: het derde-oogchakra
Het derde-oogchakra wordt ook wel het innerlijk oog of het commandocentrum genoemd. Dat is niet voor niets. Want dit innerlijk oog wijst meteen het belangrijkste kenmerk aan. Dit is het chakra van het inzicht.

Er zijn maar weinig mensen die een volledig geopend derde oog hebben aangezien dit altijd met een hoge graad van bewustzijn gepaard gaat. Maar zelfs als het derde oog gedeeltelijk geopend is kan het toch harmonieus functioneren, wat blijkt uit een helder verstand en geestelijke bezigheden. Je bewustzijn is een spiegel voor het Goddelijk Zijn. Je bent Meester over je geest.

In het Sanskriet heet dit chakra "anja", hetgeen betekent: waarnemen, besturen, beleid. Het bevindt zich op het op het voorhoofd, iets boven het midden tussen de twee wenkbrauwen. De achterkant van dit chakra bevindt zich op het achterhoofd, juist onder de schedelrand. Het is het gebied van bewuste waarneming, je bewust worden van het bestaan.

Voor een juist evenwicht in dit levensgebied is een evenwichtige aandacht tussen binnenwereld en buitenwereld, onze omgeving, ligt bij dit chakra vooral aan de voorkant, het voorhoofd. Hiermee nemen we actief werkelijkheid waar, zijn we gefocust op de buitenwereld. Als dit erg sterk is ontwikkeld zien we de priemende ogen die niets willen missen. De binnenwereld is te vinden op ons achterhoofd, die de aandacht juist naar binnen richt (reflectie). Onwillekeurig leggen we de beide handen wel achteroverleunend om even bij onszelf te komen.

Sanskriet benaming:
ajna

Vertaling:
duizendvoudig

Nederlandse benaming:
derde-oogchakra, innerlijk oog

Locatie:
voorhoofd

Aantal lotusbladen:
2

Kleur:
indigo

Gebied van werking:
wijsheid, spiritueel inzicht

Werkwoord:
zien

Bij goede werking:
Intuitie, verbeelding, visualisatie, inzicht

Bij slechte werking:
Ongevoeligheid, slecht gezichtsvermogen, slecht geheugen

Element:
- -

Ontwikkelingsfase:
- -

Fysieke functie:
hypofyse

Zintuig:
derde oog

Klieren:
--

Archetype:
ziener

 Copyright - Privacybeleid