Alles over yoga

 
Home Favorieten Contact
        


Chakra's - Sahasrara: het kruinchakra
Het kruinchakra is het einde van de reis langs de chakra’s, de kroon op het werk. De duizendbladige lotus verwijst naar de oneindigheid, naar de eeuwige oerklank OM, naar de verlichting die ons optilt boven de wereld van tijd en plaats. Hier is het Niets verbonden met het Al. Ware verlichting is vol en leeg tegelijk en niet in woorden te vangen. In dit HeelAl voorbij de woorden hoort de kleur paars. Paars is het einde van de regenboog, verdere kleuren kunnen we niet zien. Ook goud (de koninklijke kleur) en wit (waar alle kleuren uit voortkomen en weer samenkomen) passen bij dit chakra.

Verlichting is niet voor iedereen elke dag weggelegd, maar ook in de wereld van tijd en ruimte doet het kruinchakra zijn werk. Een open kruinchakra verheft je boven de verschillen. Gelijkmoedigheid is hier het kernwoord. Je bent geen slaaf van je hartstochten en angsten. Vreugde en verdriet vallen van je af omdat je innerlijke rust onverstoorbaar is.

Zelfverwerkelijking (zonnevlecht) maakt plaats voor zelfrealisatie en het besef dat je het grotere geheel dient als je anderen helpt. Waarom trots zijn op je talenten die immers geschenken van de Bron zijn om je werk op aarde te doen? Zonder dit besef verval je in een schaduwkant van dit chakra, zwarte magie. Dan gebruik je de kosmische krachten die via je kruin in je wezen stromen en je talenten niet voor het grotere geheel, maar voor je eigen lagere lusten.

Als je kruinchakra slecht ontwikkeld is, is de 'Poort van Brahman' dicht en kan de kosmische energie je niet bereiken. Lusteloosheid en gebrek aan energie en vertrouwen in het Hogere is het gevolg. Openzetten dus en – alweer – meer mediteren en bewust spiritualiteit in je leven binnenlaten.

Sanskriet benaming:
sahasrara

Vertaling:
duizendvoudig

Nederlandse benaming:
kruinchakra, poort van Brahman

Locatie:
kruin

Aantal lotusbladen:
1.000

Kleur:
violet

Gebied van werking:
wijsheid, spiritueel inzicht

Werkwoord:
absoluut weten

Bij goede werking:
kosmisch bewustzijn, besef van Eenheid

Bij slechte werking:
bekrompen, materialistisch

Element:
- -

Ontwikkelingsfase:
- -

Fysieke functie:
grote hersenen, centrale zenuwstelsel

Zintuig:
- -

Klieren:
pijnappelklier (epifyse)

Archetype:
Shiva, Boeddha, de Wijze

 Copyright - Privacybeleid